En af de største bekymringer man burde have som internetforbruger, er sikkerheden på sit trådløse netværk og trådløse router. Og det er med god grund. Når først du har sendt data via et trådløst signal, har du allerede potentielt set udsat dine data for hackere. Det samme gælder, når du har sat en trådløs router op. Her ville du konstant have mulighed for, at hackere vil forsøge at tilgå dit internet, og dermed skabe usikkerhed på din internetforbindelse.
Når det så er sagt, så er der massere af måder til at forstærke sikkerheden på din router og dit trådløse netværk. De fleste af dem af dem er forholdvis simple at sætte op, men nogle af dem kræver lidt mere erfaring. I denne guide har vi inkluderet en lang række forskellige måder til, hvordan du kan sikre dit trådløse netværk.
- Trin 1: WPA2
Dette burde efterhånden være noget, som alle har tilsluttet deres trådløse netværk, og der er bestemt ingen undskyldning for ikke at bruge en WPA2 krypteringsnøgle. Alle nyere trådløse enheder understøtter denne krypteringsmodel, og er typisk en standard opsætning i de fleste opsætninger. - Trin 2: Skift adgangskode
Første gang du opsætter et trådløst internet, vil du enten få tildelt en vilkårlig adgangskode til din SSID (adgangskode til netværket) eller til en brugerkonto, som giver dig adgang til netværk-routerens styresystem. Begge koder skal skiftes til private unikke adgangskoder. - Trin 3: Skift SSID-navn
Hvis du er i et område med mange trådløse netværksforbindelser, vil du ofte kunne genkende flere af netværksnavnene, som TeliaGateway, NETGEAR001 etc. Dette skyldes, at de fleste trådløse netværksforbindelser er prækonfigureret til et standard SSID, og er typisk navnet på den bredbåndsudbyder, som du har valgt. Ved at have et standard navn, signalerer du, at du ikke har ændret i de personlige indstilllinger, og det kan derfor være nemt for hackere, at skaffe sig adgang til din forbindelse, hvis de virkelig har lyst. Så er godt råd: Giv dit trådløse netværk et navn, der ikke afslører hvilken udbyder du har eller hvilken model din router er.
Bredbånd.dk har fundet det bedste sikkerhedsprogram til børnefamilier. Læs mere her.
Trin 4: Enhedslister
De fleste trådløse routere har en enhedsliste (også kaldet ”Device list”), der viser hvilke enheder der er koblet til netværket – både med kabel og trådløse internetforbindelser. Det er en rigtig god måde til at overvåge dit trådløse internet, og for at se, hvem der med på linjen.
Trin 5: Slå gæstenetværket fra
På nogle routere er der sat et gæstenetværk op som en standard indstilling. Det betyder, at man automatisk tillader, at andre kan få adgang til din router, og dette vil typisk være igennem en usikker adgang (dvs. uden kryptering).
Trin 6: Aktiver filtrering af MAC-adresser
Ved at aktivere filtrering af MAC-adresser kan du både bestemme hvem der skal have adgang til din router, samtidig med at du kan udelukke enkelte enheder. Det er en smule kompliceret et opsætte et MAC-filtreringssystem, men det kan være en enormt effektiv måde, at sikre dit internet.
Trin 7: Hold din firmware opdateret
Dette er typisk et område, som ikke særlig mange tænker over. Det er ellers her, at man kan hente billigt point. Leverdandørerne til de trådløse router sørger jævnligt for at opdatere deres routere med den seneste software, der sikrer mod angrev. Hvis man med jævne mellemrum tjekker for opdateringer, vil man kunne imødekomme mange af de større riscici og være med til at lappe sikkerhedshuller.
Trin 8: Brug firewall-indstillinger
Alle nyere routere har en form for firewall eller WAN-beskyttelse til at sikre routeren mod udefrakommende trusler. Sørg for at have firewall’en tilsluttet, og er du har mærkbart forøget sikkerheden på din internetforbindelse.
Trin 9: Kamufler dit SSID-navn
En sidste forudsætning for et sikrere internet er ved at skjule navnet på sit trådløse netværk. Dette er ikke en markant sikring, da de udefrakommende stadig har samme adgang til internetforbindelsen, men de gør det naturligvis markant sværere, hvis man ikke kan finde forbindelsen, når man søger efter trådløse netværk. Ulempen er dog, at du manuelt skal indtaste navnet på forbindelsen, når du skal tilslutte en ny enhed til netværket.
Selvom du aldrig kan være 100% sikker på, at din internetforbindelse kan hackes, så kan du være helt sikker på, at du er utroligt godt sikret, hvis du følger disse indstillinger.